Diskusné fórum

Tipy na dobré recepty

Tému založil užívateľ paťo5  |  späť na zoznam tém

paťo5 - 16.11.2022 16:05:35  
Zdravím po mierne dlhšej dobe (8 rokov)

Takto pred Vianocami mi napadlo po tej dobe "oprášiť" túto tému a pripomenúť recept na mäkké medovníky, ktorý je tu o kúsok nižšie.
+Pre jednoduchšiu prácu kvôli lepivosti cesta je lepšie aj po vychladení brať si z neho z chladničky po kúskoch, vykrajovať a ostatok zatiaľ stále nechať v chladničke. Ak sa vonku stihne ohriať, začne sa lepiť a nebude sa dať dobre vykrajovať, takže je lepšie robiť po menších častiach.
Je to trochu komplikovanejšie ako iné medovníky, ale za tú mäkkosť to určite stojí.

llorke - 29.12.2014 17:32:19  
Nebudeš mi veriť,ale sám som robil tie palacinky...aj víno vypijem sám Ale mal som dve šikovné pomocníčky ,tak preto sa to tak podrilo, inak by mi ostalo len víno

dynastes - 29.12.2014 17:15:26  
sakra ... neprovokuj :O)

llorke - 29.12.2014 17:03:52  
Po Vianociach málo bolo sladkého Inšpirácia pre "hitványov"

paťo5 - 22.12.2014 21:02:55  
som rád že perníky sa podarili a ja milujem hlavne v zime (a k filmu samozrejme) piť dobrú horúcu čokoládu zabalený v paplóne

dynastes - 21.12.2014 19:18:52  
paťo5 - jedna studentska pecat k filmu je tak akurat, ze ? :O)
alebo, co to je taky jeden dezert ? ...chutovka :o)
ps : perniky sa podarili a su vyborne !

paťo5 - 12.12.2014 20:38:37  
a ani nie, ja nie som až tak moc na sladké... iba tak kilo denne

paťo5 - 12.12.2014 20:37:47  
A ďaľší môj receptó:

Karislepica s ryžou
---------------------------------------------
Potřebujeme:
- kuracie prsia (zase koľko sa zje) nakrájané na približne rovnaké kúsky pre dobré upečenie
- kari (curry) korenie
- korenie na kura a iné vtáctvo
- v niektorých prípadoch syr
- rastlinný tuk (flora, rama, perla)
!poučenie: nie sú to maslá, maslo je živočíšny tuk
---------------------------------------------
Postup:
1. nakrájame kuracie prsia na rovnaké kúsky a dáme do misky na pečenie
2. dáme do misky dostatok flory (al. iné), aby vznikla po roztopení omáčka
3. na mäso aj na floru posypeme kari korenie a korenie na kura a na floru viac aby bola z toho už spomínaná omáčka
4. dáme piecť na 150°C na cca 25 minút, v prípade osyrenia mäsa (nádherný názov) na 20 minút, vybrať, dať na mäso syr a dať naspäť na 5 minút
4,5. dáme variť ryžu najlepšie do vody s vegetou
5. najdôležitejší bod: vyberieme z rúry
6. mäso vyberieme na taniere a do misky, kde zostalo roztopené maslo s korením dáme ryžu a dobre premiešame - ryža sa oomáčí
7. po daní ryže na tanier zjeme...
SÁM SOM VYMYSLEL A JE TO VYNIKAJÚCE
(najlepšie s jablkovým džúsom)
* dúfam že rozumiete mojim výrazom, sú to dialektizmy používané minimálne jednou osobou na Slovensku

risopepi - 12.12.2014 20:31:15  
Sladké sa Ti zažiadalo, Paťko???

paťo5 - 12.12.2014 20:09:40  
VIANOČNÝ RECEPT
---------------------------------------------------------
cesto na mäkké medovníčky od Aďy Polákovej:
je lepšie ich nepotierať vajíčkom, keď tak až hneď po upečení, a cesto nerozvaľkať na tenko, hrubšie je lepšie, sú ešte mäkkšie:
300 g medu
300 g práškového cukru
300 g masla
4 vajíčka - žĺtky a bielky zvlášť
100 ml mlieka
800 g hladkej múky
2 čl sóda-bikarbóny
1 čl škorice
1 čl perníkového korenia
postup: med s cukrom spolu zahrejeme a vmiešame aj žĺtky a korenie, potom primiešame múku s ostatnými ingredienciami a vymiešame cesto. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto je veľmi lepivé, skoro až tekuté, preto ho treba dať na noc do chladničky. Aj pri spracovaní je veľmi jemné, netreba rozvaľkať na tenko, čím sú hrubšie tým budú mäkkšie

dynastes - 09.07.2014 17:30:40  
kolega mi poslal recept na spestrenie velkonocneho stola :O)
(myslim, ze nielen na velku noc ...)

risopepi - 16.04.2014 07:02:44  
Niečo na Veľkonočný stôl:

www.najrecept.sk/2014/04/fotorecept-vajickova-tlacenka/

paťo5 - 24.03.2014 16:19:02  
Čokoládové sušienky s kúskami čokolády

1 štipka soli
80 g mliečnej čokolády
1 lyžička prášku do pečiva
100 g masla
100 g tmavej horkej čokolády
120 g hladkej múky
100 ml mlieka
1 ks vajce
100 g trstinového cukru (môže byť aj kryštálový)
1 ks vanilkového cukru
30 g kakaa

Tmavú, horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, mliečnu nakrájame na drobné kúsky.
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, použijeme elektrický šľahač, pridáme rozpustenú čokoládu, vajce a vanilkový cukor a stále šľaháme. Vmiešame mlieko, múku s kypriacim práškom, kakao a štipku soli. Nakoniec ľahko vmiešame kúsky čokolády.
Na plech s papierom na pečenie robíme z cesta čokoládové kôpky. Nijak ich neupravujeme, roztečú sa samy do ideálneho tvaru. Čokoládové sušienky s kúskami čokolády pečieme asi 15 minút na 190 °C. Upečené sušienky necháme vychladnúť.
Vychladené čokoládové sušienky s kúskami čokolády uložíme do krabice s vekom, aby nevyschli.


paťo5 - 03.12.2013 09:53:30  
Postup jednoduchý, urobte a doneste na súťaž
http://dobruchut.azet.sk/recept/17433/tvarohovy-dezert-s-piskotami/
Cez www. to nejde takže ctrl C + ctrl V

paťo5 - 22.08.2013 12:26:44  
Môj vlastnohlavne vymyslený:
Provensálske šťavnaté kuracie prsia
________________________________
Iné gredencie:
- kuracie prsia, koľko sa zje podľa odhadu
- provensálske korenie
- soľ
- olej
+ panvica
_________________________________
Príprava:
0. Kúpte si potrebné ingredencie
1. Na panvicu nalejeme trochu oleja...
2. Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky (2x2cm)
3. Kúsky dáme na panvicu a z oboch strán
namočíme na oleji
4. Osolíme, na každý kúsok dáme korenie
tak, aby bolo vidno asi 50% mäsa
5. Zapneme oheň (tí ktorí nemajú plyn smola)
Tí ktorí majú elektrický sporák zapnú platne...
6. Restujeme kým spodná časť PORIADNE neobledne,
potom každý kúsok otočíme
7. Korenie dáme aj na druhú stranu
8. Restujeme...
9. Restujeme...
10. Keď je mäso úplne biele, tak ho necháme ešte
1-2 minúty restovať
11. Vypneme plyn alebo platne...
12. Naberáme...
13. Ak je nás viac stále naberáme...
14. To len aby nebolo nešťastné číslo postupov...
___________________________________________________
Podávame s hranolkami a kukuricou...

Dobrú chuť
*s kukuricou z konzervy (a hranolkami z mrazničky)

damcek - 11.05.2013 07:48:12  
sú vynikajúce ,napodiv mi v nich nechýbalo mäso

risopepi - 10.05.2013 19:32:02  

"damcekové fašírtky"

Pri odmrazovaní ľadničky som nevedel čo zo zeleninou, čo som ponachádzal pri vyprataní. Napadlo mi, že som niekde čítal o zeleninovej fašírtke. Tak som postrúhal cca 40 dkg mrkvy, 40 dkg koreňového petržlenu, 1 zeler (0,5 kg). 3 väčšie cibule pokrájané na drobno som spenil na masti, pridal som porajbanú zeleninu, osolil a dusil, kým nezmäkla. Nechal som vychladnúť a pridal som 8 vajec a toľko strúhanky, koľko sa žiadalo, aby som dosiahol formovateľné "cesto". Korenil som čiernym korením a cesnakom. Ďalší postup je už ako pri riadných fašírtkach.
damcekovi chutili, dúfam že aj Vám budú!

damcek - 10.05.2013 18:45:13  
Pepi napíš mi ten recept na pepinky , sú vynikajúce

Slávka - 07.05.2013 13:38:40  
Jogurtová mrazivosť
1 balenie BB sušienok cereálnych, alebo iných
1l jogurt hoc aký aj viacero druhov
ľubovoľné ovocie
Do formy akéhokoľvek tvaru dáme potravinársku fóliu, aby sa po zamrazení dezert dobre vyklopil. Vrstvíme jogurt s ovocím a prekladáme sušienkami tak, aby na spode po vyklopení bola sušienka. Dajte do do mrazáka a potom si už len pochutnávajte na zdravšej verzií zmrzliny

Slávka - 07.05.2013 13:15:27  
Zapekané palacinky

Zapekané palacinky - recept
25 ks palaciniek
marhuľový džem
400 g kyslej smotany (18%)
3 žĺtky
2 vanilínové cukry
maslo na potretie zapekacej misky

Palacinky potrieme džemom alebo naplníme tvarohovou plnkou. Konce založíme smerom do stredu a palacinky zrolujeme.
Kyslú smotanu vymiešame s vanilínovým cukrom, pridáme žĺtka a dôkladne premiešame.
Zapekaciu misku potrieme maslom na dno poukladáme prvú vrstvu palaciniek a polejeme časťou vymiešanej kyslej smotany. Potom poukladáme druhú vrstvu palaciniek, ktoré opäť polejeme kyslou smotanou. Na poslednú vrstvu poukladáme zvyšné palacinky a polejeme zvyšnou kyslou smotanou.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a zapekáme cca 25 - 30 minút, smotanovo-vaječný krém musí stuhnúť.
Asi po 10 - 15 minútach zapekania vyberieme z rúry a zapekaciu misku môžeme zakryť alobalom, aby sa vrchné palacinky príliš nespálili.

Slávka - 06.05.2013 19:27:44  
Braššovské pečené mäso (krkovička)-recept som získala od risopepi

Ingrediencie:

1 kg mäsa
20 dkg údeného bôčiku
20 dkg pečienky
20 dkg cibúl
20 dkg hríbov
6 strúčikov cesnku
2 dkg múky hladkej
1 dcl oleja
1 dcl bieleho vína
2 dcl paradajkového pretlaku
soľ, korenie, paprika sladká
petržlenova vňať

Príprava:

Mäso naklepeme, osolíme, poobraciame v múke a narýchlo opražíme z oboch strán a odložíme na bok. Vo výpeku orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu, cesnak a pridáme na malé kocky pokrájané údené mäso, pečienku, hrýby a zľahka prepečieme, osolíme, okoreníme. Podlejeme vínom a paradajkovým pretlakom, pridáme pokrájaný petržlen, prevaríme a pridáme mäso a pod pokrievkou podusíme na hotovo na miernom ohni.

Slávka - 06.05.2013 19:01:01  
Trepaný koláč
5vajec
20 dkg polohrubej múky
20 dkg kryštálového cukru
5 PL vlažnej vody
2 mandarínkové kompóty
2 šľahačkové smotany
2 puding Olé creme kakaový (dr. Oetker)
2 práškové smotany
PIŠKÓTA:
5 vajec
20 dkg polohrubej múky
20 dkg kryštálového cukru
5 PL vlažnej vody – všetko spolu zmiešame a dáme piecť.
Upečené cesto polejeme šťavou z mandarínkového kompótu.
PLNKA:
2 mandarínkové kompóty
2 šľahačkové smotany
2 puding Olé creme kakaový (dr. Oetker)
Všetko spolu dáme do uzavretej nádoby a trasieme až kým zmes nezhustne. Na vrch dáme 2 vyšľahané práškové smotany a posypeme farebnou ryžou alebo lentilkami alebo čokoládovými kúskami...podľa vlastnej fantázie.

Slávka - 06.05.2013 18:49:01  
Domáce tiramisu
6-7 balíčkov kakaových BEBE keksov(kocky)
4 x 250ml pochúťkové smotany
2 x 250ml smotany na šľahanie
4 balíčky vanilkových cukrov
2 smetafix
kakao na posypanie
Do každej pochúťkovej smotany dáme jeden vanilkový cukor. Do mixéra dáme smotany na šľahanie a smetafixy a mixujeme až kým šľahačka nezhustne. Do šľahačiek zľahka primiešame pochúťkové smotany. Na plech si poukladáme prvú vrstvu keksov a potrieme krémom. Striedavo ukladáme keksy a plnku. Navrch koláča ide vrstva krému, ktorú posypeme kakaom a dáme na noc do chladničky.

Paly750 - 23.03.2013 22:36:44  
super,toto ukazem matke. Mozes nieco napiect, navarit a posles mi na dobierku

paťo5 - 23.03.2013 17:14:53  
RECEPT - KINDER MLIEČNY REZ

Ingrediencie
*KRÉM
cukor múčka
polovica masla (hera)
smotana 200g
2 ks tvaroh =500g

*PODLA POTREBY
múka na vysypanie
maslo alebo olej na vymazanie

*CESTO
35g kakaa
2 pol. lyžice oleja
1/4 balíčku prášku do pečiva =5g
8 pol. lyžíc cukor krupica
7 ks vajec
10 pol. lyžíc polohrubej múky

Postup prípravy receptu

Vajíčka vyšlaháme do peny, pridáváme cukor, olej. Akonáhle je všetko vyšlahané, pridáme kakao a nakoniec vmiešame múku s kypriacim práškom. Vymažeme maslom a vysypeme múkou dva plechy a na každý dáme polovicu cesta. Cesta dáme piecť na 180 °C na 7 - 8 minut. Upečené cesto necháme vychladnút.

Zatiaľ si pripravíme náplň. Vyšlaháme tvaroh, pridáme smotanu alebo biely jogurt a maslo, cukor podla chuti a vyšlaháme do peny.

Potom na jeden korpus namažeme náplň a druhým ho prikryjeme. Kinder mliečny rez dáme do chladnicky vychladit. Môžeme poliať čokoládou.
Kinder mliečny rez nakrájame a môžeme sa do neho pustit.
Dobrú chuť

dynastes - 17.03.2013 21:54:35  
namoc vajicko do octu na dva dni ...
potom ho prestrcis cez hrdlo vinovej flase !
ak v nej bude voda, alebo vino ... naberie svoj povodny tvar :o)
neboj, skrupinka to zvladne bez problemov :o)

Paly750 - 17.03.2013 21:50:09  
...na tvrdo,na mäkko... Ale škrupina je furd tvrdá

dynastes - 17.03.2013 21:37:25  
vajicko sa vari predsa dovtedy, kym nezmekne :o)

Paly750 - 17.03.2013 21:30:32  
tak potom si teda frajer Zabudol som dodať že viem ešte uvariť vajíčko, zemiaky (naposledy sa mi pripálili) a slaninu na panvici. Ale furd zabudnem ako dlho sa má variť vajíčko. Ja mám doma na také veci mamu. Tá mi varí na želanie (musí)

diabolka - 17.03.2013 18:20:24  
Paťo Ďakujem.

1 2 3